Години роботи

пн-пт 10.00 - 18.00; сб-нд за домовленістю

Замовити безкоштовну консультацію

Надання факторингових послуг відноситься до фінансових послуг.

Фінансова установа має право надавати фінансові послуги після внесення її до Реєстру фінансових установ, отримання Свідоцтва та після отримання відповідної ліцензії на факторингові операції.

Процедура створення кредитної установи, що планує надавати послуги з факторингу:

  1. Реєстрація юридичної особи
  2. Приведення до нормативів фінансової установи
  3. Внесення до реєстру Фінансових компаній – реєстрація факторингової компанії
  4. Отримання ліцензії на факторинг

Вимоги до факторингової компанії

З метою реєстрації факторингової компанії, компанія має відповідати наступним вимогам.

  • В установчих документах фінансової факторингової компанії зазначений вичерпний перелік видів фінансових послуг, які буде надавати заявник як виключний вид його діяльності з урахуванням вимог законодавства, у тому числі з урахуванням обмежень щодо суміщення окремих видів фінансових послуг.
  • Наявність у фінансової факторингової компанії внутрішнього документа, що регламентує порядок надання фінансових послуг, та примірних договорів зі споживачами фінансових послуг, які мають відповідати вимогам законодавства та затверджуватись уповноваженим органом кредитної установи відповідно до його установчих документів.
  • Наявність системи бухгалтерського обліку, що відповідає вимогам законодавства.
  • Наявність облікової та реєструючої систем у фінансової факторингової компанії (програмного забезпечення та спеціального технічного обладнання), які мають відповідати вимогам, встановленим НБУ, і передбачають ведення обліку операцій з надання факторингових операцій (фінансових послуг) споживачам та подання звітності до НБУ.
  • Формування фінансовою факторинговою компанією статутного (складеного, пайового) капіталу грошовими коштами, а також відповідність розміру статутного (складеного, пайового) та/або власного капіталу фінансової факторингової компанії вимогам законодавства. У разі надання однієї послуги факторингу – у розмірі не менше 3 млн. грн., у разі наданні 2 і більше послуг – у розмірі не менше 5 млн. грн. При суміщенні окремих фінансових послуг можуть бути додаткові вимоги.
  • Відповідність керівника і головного бухгалтера фінансової факторингової компанії Професійним вимогам до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ.
  • Наявність у фінансової факторингової компанії умов, необхідних для надання споживачам фінансових послуг, а саме:
  1. власного або орендованого приміщення за місцезнаходженням факторингової організації, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань
  2. відповідної комп’ютерної техніки, яка дає змогу забезпечити виконання вимог щодо подання до НБУ інформації, встановленої законодавством, що регулює діяльність з надання фінансових послуг, та засобів зв’язку (телефону, Інтернету, електронної пошти)

Отримати безкоштовну консультацію, у разі виникнення питань, Ви можете за телефоном +380501861851

Залишити заявку